Revalidatie

Revalidatie bij COPD

COPD kan uw leven ernstig beperken. Om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk, met zo min mogelijk moeite kunt bewegen in het dagelijkse leven, biedt fysiotherapie ondersteuning. COPD is een verzamelnaam voor een aantal longziekten zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een ongeneeslijke longziekte met ernstige benauwdheid als gevolg. Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is helaas niet te genezen.

De klachten bestaan vaak uit:

Benauwdheid

Hoesten

Kortademig zijn

Vaak moe

Weinig spierkracht

Gewichtsverandering

Een longfysiotherapeut kan u helpen bij het ademen in rust of tijdens beweging. Ook kan deze fysiotherapeut u functioneel leren hoesten. De fysiotherapeut geeft u ook oefeningen mee om te blijven bewegen. Daarnaast zal hij ook in de oefenzaal met u aan de slag om meer in conditie te raken. Door beweging raken uw spieren getraind en hebben ze geleidelijk minder zuurstof nodig. Dit zorgt ervoor dat u minder benauwd wordt. Bovendien is beweging goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, die kunnen leiden tot zwakkere spieren en botontkalking.

Vergoeding fysiotherapie bij COPD

Afhankelijk van de ernst van uw aandoening kan gelden dat COPD onder de zgn. “chronische aandoeningen” valt.
Behandelingen worden dan vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen dient men derhalve zelf te betalen, maar uiteraard kan men hier voor ook een aanvullende verzekering afsluiten. In alle overige gevallen wordt fysiotherapie alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering

Revalidatie bij perifeer arterieel vaatlijden

Het is gebleken dat mensen die perifeer arterieel vaatlijden (PAV) hebben veel baat hebben bij looptraining. PAV wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. Looptraining is zo succesvol gebleken dat de behandeling, met een verwijzing van huisarts of specialist, vergoed wordt uit de basisverzekering. Tijdens de behandeling wordt veel aandacht geschonken aan gedrag,- en leefstijlverandering. Dit is nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Hartrevalidatie

Longaandoening Fysiotherapie de Bleek

Bewegen met een hartaandoening – Als u hartproblemen hebt, kunt u bij ons terecht voor revalidatie en training. Bij de afronding van uw hartrevalidatietraject hebt ook u informatie gekregen over het belang van bewegen bij uw hartaandoening. Bewegen is dé manier om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Zonder beweging treden klachten juist eerder op en nemen uw mogelijkheden steeds verder af. Bewegen kan uw leven verrijken. Slechts 30 minuten per dag bewegen maakt al veel verschil.

 

Speciaal voor mensen die in het verleden een hartinfarct hebben gehad, een bypassoperatie, dotteringreep, PCI of hartklepoperatie ondergingen én die moeite hebben hun actieve leefstijl te handhaven is oefentherapie erg belangrijk. Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te leren bewegen.

 

Bij ons is Jarno Scherphof gespecialiseerd in het geven van een beweegprogramma voor mensen met coronaire hartaandoeningen.

Revalidatie bij centraal neurologische aandoeningen

Fysiotherapie-de-Bleek-Content-Neurologisch

Een centraal neurologische aandoening (CNA) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Denk bijvoorbeeld aan een beroerte, MS of Parkinson. Het hebben van een CNA kan grote gevolgen hebben in het dagelijks leven. Simpele dingen zoals even naar de winkel gaan kunnen een bijna onmogelijke opgave worden. Zodra de specialist heeft vastgesteld dat er sprake is van een CNA begint de revalidatie. Hier speelt de fysiotherapeut, naast andere zorgverleners, een belangrijke rol bij. De fysiotherapeut gaat, afhankelijk van de hulpvraag, oefenen met als doet om het bewegen weer te verbeteren. Het doel zou kunnen zijn de dagelijkse activiteiten zoals een stukje lopen weer mogelijk te maken.

Vergoeding neurorevalidatie

Bij neurorevalidatie is vaak sprake van een chronische indicatie. Met een verwijzing van huisarts of specialist wordt de fysiotherapie volledig of deels vergoed uit de basisverzekering. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw therapeut.

Oncologische revalidatie

Uit onderzoek is gebleken dat revalideren tijdens of na de behandeling tegen kanker gezondheidsvoordelen heeft. De oncologie fysiotherapeut is specialist op het gebied van begeleiden van patiënten tijdens- of na de behandeling van kanker. Bij de intake zal een vraaggesprek en onderzoek plaatsvinden en op basis van die bevindingen zal een op maat gemaakt behandelplan opgesteld worden. Hierbij wordt er uiteraard gekeken naar wat de mogelijkheden en beperkingen op dat moment zijn.

Voordelen van oncologische revalidatie

Spierkracht gaat minder snel achteruit, mensen blijven zich fitter voelen

Klachten zoals misselijkheid, vermoeidheid en pijn zijn minder hevig

De chemotherapie wordt beter volgehouden en dus het risico op voortijdig stoppen van de behandeling is lager

Snellere werkhervatting na de medische behandeling

Vergoeding oncologische fysiotherapie

De behandelingen bij de oncologiefysiotherapeut wordt alleen vergoed uit de aanvullende verzekering (net als algemene fysiotherapie).

Heeft u last van spieren of gewrichten?

Maak een afspraak

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord dat uw gegevens worden gebruikt conform onze Privacyverklaring.

  Ervaringen

  Benieuwd hoe onze patiënten ons beoordelen?

  Bekijk de onafhankelijke onderzoeksresultaten!

  ×

  Goedendag!

  Waarmee kunnen wij u helpen?

  × Kunnen wij u helpen?