Na een stukje lopen komt pijn, kramp of vermoeidheid in je been opzetten. Steeds moet je even stilstaan om de pijn te laten zakken. Dat kan wijzen op claudicatio intermittens, beter bekend als ‘etalagebenen’. Want wie met deze klachten in een winkelstraat loopt, lijkt steeds even stil te staan om een etalage te bekijken. Het is echter ook mogelijk dat de klachten pas merkbaar worden als je sneller gaat lopen, fietst, traploopt of op moeilijker begaanbaar terrein loopt, zoals in het bos of op het strand.
De slagaders in je benen voeren te weinig zuurstof aan voor de spieren die je gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking.
Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heb je vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt pijn in je been. Met rust verdwijnt de pijn weer.
Om de pijnklachten van etalagebenen te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten.
Pijn bij lopen is de belangrijkste klacht bij een vernauwing van de beenslagaders. Na een eindje lopen krijg je last van een krampachtige pijn in een been. Verder lopen lijkt niet meer mogelijk. Na een paar minuten rust gaat het over.
Voorbeelden van overige klachten
Afhankelijk van de ernst van je aandoening kan gelden dat Claudicatio Intermittens onder de zgn. “chronische aandoeningen” valt. Behandelingen worden dan vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen dien je derhalve zelf te betalen, maar uiteraard kun je hiervoor ook een aanvullende verzekering afsluiten. In alle overige gevallen wordt fysiotherapie alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Bij Fysiotherapie de Bleek krijg je snel en persoonlijk antwoord op jouw vraag. Wil je meer weten over een behandeling of een afspraak maken? We denken graag met je mee. Je hoort binnen 24 uur van ons.
Net als wij streven ze naar een soepel resultaat. Daarom gebruiken we cookies om onze website goed te laten werken en een beetje inzicht te krijgen in wat jij handig vindt. Wel zo prettig, toch?