Heeft u moeite om uw bloedglucose­waarden op peil te houden? Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u zich in­spant? Weet u dat u meer controle over uw lichaam kunt krijgen als u meer beweegt?

Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes voorkomen. Speciaal voor mensen met diabetes type 2 heeft het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) een beweegprogramma ontwikkeld en wordt u begeleid door onze gespecialiseerde fysiotherapeuten.

Bij diabetes mellitus kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes.

Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lang veel suiker in het bloed zit, is dat erg ongezond. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk en goed te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog.

Klachten

  • vaak dorst en veel plassen
  • veel moe zijn
  • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Behandeling

Beweging is belangrijk bij de behandeling van diabetes. Experts noemen beweging vaak zelfs belangrijker dan gewicht. En van levensbelang voor zowel slanke als dikkere mensen met diabetes.

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat het lichaam beter reageert op het hormoon insuline. De bloedsuiker wordt stabieler, waardoor je je beter voelt en vaak is er minder medicatie nodig

Er wordt dus onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut gesport waarbij een individueel plan is gemaakt en evaluaties zijn gepland.

Vergoeding

Diabetes Mellitus type 2 valt onder de zgn. “chronische aandoeningen”.

Het gaat hier om een reguliere fysiotherapie behandeling, die wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.