Fysiotherapie Kennispark / Universiteit Twente (UTwente)

Fysio in de buurt

Fysiotherapie de Bleek ligt op steenworp afstand van het Kennispark en Universiteit Twente. Studenten en docenten van de UT en medewerkers van het Kennispark zijn van harte welkom op 1 van onze 2 praktijken gelegen op het Twekkelerveld. Uiteraard kun je ook in onze praktijk terecht voor fysiotherapie als je geen student of medewerker bent maar gewoon de beste fysiozorg wilt!

Zitten is het nieuwe roken

‘Zitten is het nieuwe roken’, Hierover zijn veel onderzoekers en wetenschappers het roerend eens. Er zijn al veel onderzoeken gepubliceerd over de negatieve gezondheidseffecten van te lang en te veel zitten. Mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten, hebben 15% meer kans om binnen 3 jaar te overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Studenten en kantoormedewerkers vormen daarom al snel een risicogroep.

 

Een optelsom is snel gemaakt; ’s ochtends vergaderen of misschien een hoorcollege, ’s middags lunchen, ’s avonds filerijden of studeren en avondeten. En dan nog de vele zituren die we in collegezalen of achter ons werkbureau doorbrengen. Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders zit meer dan 7,5 uur per dag. Studenten en kantoormedewerkers overstijgen dit aantal uren ruimschoots.

Ga wat vaker wandelen!

Langdurig zitten verhoogt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. En met een paar keer per week sporten compenseren we een hele dag zitten niet. De oplossing is simpel en ligt gewoon in minder zitten en meer bewegen! Meer bewegen heeft een positief effect op ons lichaam en brein. Dus ga wat vaker staan, neem de trap in plaats van de lift en stap wat vaker op de fiets of ga lekker wandelen!

Tip! De juiste zithouding

Desondanks ontkomen we er niet aan dat we veel uren per dag zitten en dat dan het liefst op een ergonomisch ingestelde werkplek. Zorg bijvoorbeeld dat je stoel, bureau en beeldscherm goed op jouw lengte zijn afgesteld. Dit vermindert de kans op klachten aan nek en rug en zorgt ervoor dat je meer energie overhoudt. Zo kom jij fitter de werkdag door.

 

Wat is de juiste zithouding op je bureaustoel?

 

Een eerste stap naar ergonomisch werken of studeren is om je bureaustoel goed in te stellen en een ergonomische zithouding te creëren. Hoe je dat doet? Dat vertellen we je hier:

Stel de hoogte van de zitting zo in, dat je heupen zich iets hoger bevinden dan je knieën

Stel de zitdiepte zo in dat je een gebalde vuist tussen je knieholte en de voorzijde van de zitting kunt plaatsen

Stel de rugleuning in zodat deze de rug goed ondersteunt. De lumbaalsteun (de bolling onderaan de rugleuning) moet mooi in je rugholte vallen

Plaats je vingers op je sleutelbeen en laat de arm vervolgens omlaag hangen. Stel nu de armleuning in zodat deze je elleboog raakt

Stel daarnaast je bureau qua hoogte zo in dat deze gelijk is aan de armsteun

Door een juiste zithouding en oefeningen te doen is het mogelijke klachten te vermijden. Ondervind je toch rugklachten? Dan helpen wij je graag met advies en het behandelen van je klachten aan de hand van een persoonlijk behandelplan.

Illustratie zithouding

Bonustip! Tijd voor een mini-office workout.

Last van je nek of een zeurend gevoel in je onderrug? Dan is het tijd voor een mini-office workout! Onderstaand een paar simpele oefeningen die je nu direct achter je bureau kunt doen.

Heeft u last van spieren of gewrichten?

Maak een afspraak

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord dat uw gegevens worden gebruikt conform onze Privacyverklaring.

  Ervaringen

  Benieuwd hoe onze patiënten ons beoordelen?

  Bekijk de onafhankelijke onderzoeksresultaten!

  ×

  Goedendag!

  Waarmee kunnen wij u helpen?

  × Kunnen wij u helpen?