
28 feb Wintersport
Wintersport: plezier en risico’s
Jaarlijks reizen ruim een miljoen mensen af naar de bergen om te skiën, snowboarden en après-ski. Heel erg leuk, maar er liggen ook blessures op de loer.
De meest voorkomende wintersportblessures
- Knieblessures: Vaak veroorzaakt door valpartijen of verkeerde bewegingen. De voorste kruisband (ACL) is hierbij een veelvoorkomende blessure.
- Schouderblessures: Deze ontstaan vaak bij valpartijen waarbij mensen op hun schouder vallen.
- Polsblessures: Veel voorkomende blessures bij snowboarders, meestal door het opvangen van een val met de handen.
- Enkelblessures: Deze komen vaak voor bij skiërs en snowboarders door het draaien of verzwikken van de enkel.
- Rugblessures: Deze kunnen ontstaan door de impact van een val of door overbelasting van de rugspieren.
- Hoofdwonden: Vooral bij snowboarders zijn hoofdletsels zoals hersenschuddingen gebruikelijk, vaak door het ontbreken van een helm.
- Spierblessures: Overbelasting of verkeerde technieken kunnen leiden tot verrekkingen of scheuren van spieren.
Hoe kun je wintersportblessures voorkomen?
Er is helaas geen magische formule die alle risico’s op een blessure tijdens de wintersport wegneemt. Wetenschappelijk gezien kunnen we geen harde uitspraken doen dat het ene trainingsprogramma beter is dan het andere.
Dit komt omdat er zoveel meer dingen meespelen dan alleen je fitheid. Denk aan de kwaliteit van je materiaal, je wintersportervaring, de kwaliteit van de pistes, de weersomstandigheden, hoe druk het is op de pistes enzovoorts.
Op niet al deze factoren heb jij invloed, maar een van de simpelste dingen waar je wel tot bepaalde hoogte invloed op hebt, is je materiaal. Zorg ervoor dat je een goede helm hebt, dat je bindingen goed staan afgesteld en dat je gebruikmaakt van overige beschermers (rug, pols etc.).
Ga fit op wintersport
Daarnaast is het erg handig om te zorgen dat je beschikt over een goede algemene fitheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spierkracht en uithoudingsvermogen. Vaak ontstaan blessures op momenten dat je wat vermoeid raakt, bijvoorbeeld bij de laatste afdaling van de dag.
Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden?
Mocht u nog meer (wintersport)advies willen hebben, neem dan contact op met de fysiotherapeuten van Fysiotherapie de Bleek!
Telefoonnummer: 053-4358992