Rugpijn, één van de meest voorkomende klachten

Rugpijn is één van de meest voorkomende klachten die we in onze praktijk tegenkomen. Toch zijn er veel opvattingen over rugpijn die niet waar zijn. Hieronder een aantal van deze misverstanden. Veel oude mensen krijgen last van hun rug en lopen krom. Komt rugpijn door het ouder worden?

Ouder worden en rugpijn worden vaak als oorzaak en gevolg gezien, maar hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. Wat wel belangrijk is voor ouderen met rugpijn, is om te letten op het gebruik van pijnstillers. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk wél dat deze groep vaak pijnstillers gebruikt voor lage rugklachten, maar dit weinig effect heeft. De kans op bijwerkingen is bij oudere mensen groter, omdat zij vaak meer andere medicijnen gebruiken.

CHRONISCHE RUGPIJN IS GEVAARLIJK
Nee, dit is bijna nooit het geval. Rugpijn kan veel verschillende oorzaken hebben, maar is zelden levensbedreigend. Ook zul je niet zomaar in een rolstoel terecht komen door rugpijn. Stress of piekeren kan wel bijdragen aan klachten, dus het is goed om hier op te letten en te ontspannen. Een goede manier om met rugpijn om te gaan is om in beweging te blijven, aangezien dit de pijn kan doen verminderen.

RUGPIJN KOMT DOOR EEN SLECHTE HOUDING
Het is een bekende uitspraak, maar rugpijn komt zelden door een slechte houding. Het is belangrijk om comfortabel en ontspannen te zitten, maar er is geen ‘perfecte’ zithouding. Probeer om af en toe van houding te wisselen, zodat er geen overbelasting plaatsvindt.

DE OORZAAK VAN RUGPIJN IS TE ZIEN MET RÖNTGENFOTO OF EEN MRI-SCAN
Meestal is de oorzaak van rugpijn niet op scans te vinden. Het uitvoeren van scans is daarom slechts voor een beperkt aantal mensen zinvol. Scans kunnen afwijkingen in de rug tonen, maar het is niet bekend in hoeverre deze afwijkingen ook voorkomen bij mensen die geen last hebben van rugpijn. Ook is de directe link tussen veel afwijkingen en rugpijn niet bewezen. Wanneer een scan wel nuttig kan zijn zal een arts of fysiotherapeut dit aangeven.

DE RUG SLIJT SNELLER BIJ MENSEN DIE ZWAAR LICHAMELIJK WERK DOEN
Veel tillen, buigen en dragen is in principe niet slecht voor de rug. De rug slijt dan ook niet sneller door gebruik. Het belangrijkste hierbij is om te letten op de manier waarop deze activiteiten uitgevoerd worden. Zo wordt de rug niet overbelast en kunnen deze activiteiten er zelfs voor zorgen dat de rug sterker wordt!

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met rugpijn. Met deze informatie ben je op de hoogte van de manieren waarop rugpijn wel en niet kan ontstaan, en kun je hier beter mee omgaan. Voor rugklachten geldt vooral dat in beweging blijven erg belangrijk is.

Heeft u desondanks nog vragen of behoefte aan informatie over lage rugklachten neem dan contact op met 1 van de fysiotherapeuten van fysiotherapie de Bleek op telefoonnummer: 053-4358992.

 



×

Goedendag!

Waarmee kunnen wij u helpen?

× Kunnen wij u helpen?