Minder depressie en angst bij COPD

Gezien in Wijkkrant Twekkelerveld!

Veel beweging zorgt bij COPD-patiënten met een depressie of angststoornis voor een vermindering van hun klachten. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Nederlandse onderzoeker Gerben ter Riet van de Universiteit van Amsterdam. De studie, die is uitgevoerd door onderzoekers van de University of Zurich en de Nederlandse onderzoekers, includeerde 409 patiënten van huisartsenpraktijken in Nederland en Zwitserland. De onderzoekers bekeken de fysieke activiteiten van de deelnemers en volgden hen gedurende vijf jaar.

Uit de resultaten blijkt dat patiënten die veel fysieke activiteiten ontplooiden 11% minder kans hadden op het ontwikkelen van angststoornissen en 15% minder kans op een depressie. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten zeer relevant, omdat 40 procent van de COPD-patiënten een depressie of angststoornis ontwikkelt, tegenover 10 procent van de algemene bevolking.

OP PEIL HOUDEN OF VERBETEREN VAN CONDITIE
Lukt het een patiënt niet om zelf zijn of haar conditie op peil te houden of te verbeteren dan kunnen huisarts, fysiotherapeut, longverpleegkundige en praktijkondersteuner de patiënt ondersteunen. Wij, Fysiotherapie de Bleek, adviseren u een half uur per dag matig tot intensief te bewegen.

Voor vragen of informatie, neem dan contact op met Elisa Noordhoek en Lars Arends van Fysiotherapie de Bleek zij zijn aangesloten bij COPE-actief, een onderdeel van het Hart-, Vaat- en Longnetwerk Twente. Hierdoor is de praktijk nauw verbonden met longartsen en longverpleegkundigen in Enschede, waardoor u extra gemak ervaart bij contact tussen deze medisch specialisten. Op deze manier ervaart u de beste kwaliteit van zorg.

U kunt Lars of Elisa bereiken op werkdagen middels telefoonnummer: 053-4358992 of stuur een e-mail naar:
info@fysio-debleek.nl×

Goedendag!

Waarmee kunnen wij u helpen?

× Kunnen wij u helpen?