Goed nieuws voor patiënten met COPD!

Gezien in Wijkkrant Twekkelerveld!

Goed nieuws voor COPD patiënten! Vanaf 1 januari 2019 wordt de fysiotherapie en oefentherapie bij COPD vergoed vanuit de basisver- zekering. Wel komt er een maximum aantal behandelingen dat per jaar vergoed wordt. Dit is afhankelijk van de mate van ernst van de aandoening. Hoe ernstig de COPD is wordt bepaald door de longspecialist of huisarts. In het eerste behandeljaar kunnen patiënten, afhankelijk van de ernst maximaal 5, 27 of 70 behandelingen vergoed krijgen. 

WAT IS COPD EIGENLIJK? 
COPD kan uw leven ernstig beperken. Om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk, met zo min mogelijk moeite kunt bewegen in het dagelijkse leven, biedt fysiotherapie ondersteuning. 

Bij COPD (Chronic Obstructive Pulmo- nary Diseases) zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking en bij een ernstige vorm zijn de longen beschadigd. Roken is vaak de belangrijkste oorzaak. Als je klachten hebt zoals veelvuldig hoesten, slijm opgeven, kortademigheid of piepende ademhaling bij inspanning (trap oplopen, tegen de wind in fietsen, stevig wandelen) doe je er goed aan de huisarts te raadplegen. 

WAT DOET DE FYSIOTHERAPEUT BIJ COPD?
Als de diagnose COPD is gesteld, wordt de behandeling opgestart. Bij Fysiotherapie de Bleek werken therapeuten die aangesloten zijn bij het CopeActief netwerk en speciaal zijn opgeleid voor het beweegprogramma COPD. De fysiotherapeut zal beginnen 

met een eerste gesprek en het afnemen van een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut je een beweegprogramma op maat aanbieden. De testen laten zien wat je huidige conditie is en welke bewegingen je kunt maken. Daarnaast wordt gekeken hoe het ademhalingspatroon is en indien nodig krijg je oefeningen om dit te verbeteren. 

Voor aanvullende informatie of vragen, neem contact op met fysiotherapie de Bleek. Op werkdagen te bereiken op het telefoonnummer: 053-4358992 of stuur een e-mail naar info@fysio- debleek.nl×

Goedendag!

Waarmee kunnen wij u helpen?

× Kunnen wij u helpen?