09 dec Gezien in wijkkrant Twekkelerveld: knieartrose
Ongeveer 1,2 miljoen mensen hebben last ban knieartrose. Vaak geeft het veel pijn en worden mensen beperkt in hun mobiliteit. Waardoor wordt het veroorzaakt, waar herkent u het aan, hoe blijft u mobiel en wat kunt u doen tegen de pijn?
- WAT IS KNIEARTROSE?
Knieartrose is een veel voorkomende aandoening, waarbij het kraakbeen in de knie dunner wordt. Hierdoor komen de botten min of meer tegen elkaar aan, waardoor het weefsel rondom de knie gaat ontsteken. Dit zorgt voor klachten als pijn en stijfheid. Door de ontsteking en druk op het bot ontstaat er extra botvorming, waardoor de knie er anders uit gaat zien.
- WELKE SYMPTOMEN WIJZEN OP KNIEARTROSE?
Knieartrose is een chronische aandoening die langzaam erger wordt. Het versleten kraakbeen groeit niet meer aan. De klachten die optreden zijn: stijfheid na lang zitten of liggen en pijn die afwisselt per periode. Ook vermindert vaak de beweeglijkheid in het gewricht of krijgt u vocht in de knie. Dit kan een krakend geluid geven. Ook kan vermoeidheid en verdikkingen bij de gewrichtsranden ontstaan.
- WAT IS DE OORZAAK VAN KNIEARTROSE?
Hoe artrose precies ontstaat, is onduidelijk. Vaak ontstaat het bij mensen boven de 50 jaar. Daarnaast zijn er meerdere factoren die een rol bij het ontstaan kunnen spelen:
- Erfelijke aanleg
- Oude blessures of beschadigingen
- Overgewicht
- Langdurige zware belasting
- Zwaar lichamelijk werk
- Te veel en te intensief sporten
- Andere gewrichtsaandoeningen (reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht)
- WELKE BEHANDELINGEN ZIJN ER VOOR KNIEARTROSE?
Er zijn verschillende behandelopties voor knieartrose. Als eerste behandeling wordt vaak de conservatieve behandeling gestart. Hierbij wordt niet chirurgisch ingegrepen. De huisarts kan u hiervoor doorsturen naar de fysiotherapeut voor oefeningen om de spieren rondom het kniegewricht te versterken. Hier kunt u ook medicatie bij krijgen. Op het moment dat de oefentherapie niet voldoende helpt of effect heeft, kan ervoor worden gekozen om operatief te behandelen. Hiervoor kunt u informeren bij uw huisarts of fysiotherapeut om te kijken of dit voor u een optie is.
- WAT KUNT U DOEN TEGEN DE PIJN BIJ KNIEARTROSE?
Als overgewicht een belangrijke factor speelt bij het ontstaan van uw knieartrose, kan afvallen helpen om de gewrichtspijn te verminderen. Samen met de fysiotherapeut kunt u een beweegplan opzetten om dit verantwoord te realiseren. Soms kan hier ook diëtist bij komen kijken voor een voedingsadvies.
- MAG U SPORTEN MET KNIEARTROSE?
U mag zeker blijven sporten met artrose. Dit is juist goed voor de gewrichten en kan zelfs ergere artrose voorkomen. Daarnaast helpen spierversterkende oefeningen om de klappen op het gewricht te verminderen.
- WELKE SPORTEN ZIJN GESCHIKT BIJ KNIEARTROSE?
De meeste sporten zijn geschikt, mits u ze goed uitvoert en ze passen bij uw beweeggrens. Een sport die minder belastend is voor uw kniegewricht kan de voorkeur hebben. Dit kunnen sporten zijn als: zwemmen, aquagym, wandelen, golfen, fietsen, yoga, etc. Mocht u een andere sport willen doen die mogelijk meer belastend is voor de knie, dan kunt u met de fysiotherapeut of misschien uw reumatoloog overleggen of dit mogelijk is.
- WAT KAN FYSIOTHERAPIE BETEKENEN BIJ KNIEARTROSE?
Helaas bestaat er geen genezing voor artrose. U moet ermee leren leven. Fysiotherapie kan u daar goed bij helpen. Met verschillende oefeningen kunt u leren omgaan met de pijn en stijfheid die bij artrose horen. U leert uw kniegewrichten zo normaal mogelijk te gebruiken en daarmee krijgt u weer vertrouwen in het bewegen.
Vanuit Fysio de Bleek helpen wij u met oefentherapie en bewegingsadvies bij artrose. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op via ons telefoonnummer 053 4358992 of info@fysio-debleek.nl en wij helpen u verder.