Fysiotherapie tijdens of na kanker

Gezien in wijkkrant Twekkelerveld: Fysiotherapie tijdens of na kanker

Als u (zware) behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan heeft, denkt u vermoedelijk niet als eerste aan het op peil houden van uw conditie. Toch is het zinvol om daar bij stil te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veel voordelen heeft om tijdens en na de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen. Veel mensen vinden het fijn om zelf aan de slag te kunnen met het herstel en de mogelijkheid te hebben om lotgenoten te ontmoeten.

VOORDELEN VAN TRAINEN TIJDENS DE MEDISCHE BEHANDELING
Mensen die tijdens de behandeling tegen kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen:

  • Onderhouden fitheid en spierkracht
  • Hebben minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid of pijn
  • Verdragen de chemotherapie beter en hebben een lager risico op
  • Voortijdig stoppen van de behandeling
  • Gaan sneller en meer uren aan het werk na de behandeling

VOORDELEN VAN TRAINEN NA AFLOOP VAN DE MEDISCHE BEHANDELING
Mensen die na afloop van de behandeling tegen kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen:

  • Hebben sneller herstel van fitheid en spierkracht
  • Hebben sneller herstel van vermoeidheid
  • Kunnen sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten

ZO WERKT HET

Onder leiding van een specifiek geschoolde fysiotherapeut volgt u een programma dat voor u op maat gemaakt wordt en bestaat uit een combinatie van kracht- en conditietraining. Daarnaast krijgt u advies over hoe u thuis op een verantwoorde manier aan uw conditie kunt werken en zo actief mogelijk kunt blijven.

KENNIS VAN ZAKEN

Anika Leeuw, fysiotherapeute bij Fysiotherapie de Bleek, is oncologie fysiotherapeut (i.o.) en daarnaast aangesloten bij het Onconet, zij is speciaal opgeleid om training te geven aan mensen tijdens of na de medische behandeling tegen kanker. Zij weet wat kanker(behandelingen) met het lichaam en de conditie doen en tegen welke beperkingen u kunt aanlopen. Daardoor kan zij goed inschatten wanneer u er verstandig aan doet om een tandje bij te zetten, of juist gas terug te nemen. Ook kan ze adviseren of er misschien meer nodig is dan alleen werken aan fitheid, en indien nodig doorverwijzen naar andere specialisten.

WANNEER?

Als u tijdens de behandeling fit wilt blijven kunt u op elk moment starten, maar hoe eerder u start hoe beter. Na de behandeling kunt u starten zodra u dit wilt.

VERGOEDING

Een trainingsprogramma wordt vergoed op dezelfde basis als fysiotherapie. U kunt aan uw zorgverzekeraar vragen hoeveel behandelingen fysiotherapie u vergoed krijgt.

VOOR WIE?

Voor iedereen die een kankerbehandeling ondergaat of heeft ondergaan en die fit wil blijven of weer fit wil worden.

INTERESSE?

Heeft u behoefte aan begeleiding bij het fit blijven of worden tijdens of na een kankerbehandeling? Bespreek dit dan met uw arts en/of neem contact op met Fysiotherapie de Bleek. Dit kan via het telefoonnummer: 053-4358992 of stuur een mail naar: info@fysio-debleek.nl.

Fysiotherapie de Bleek
Telefoonnumer: 053-4358992
E-mail: info@fysio-debleek.nl
Whatsapp: 06-16907232×

Goedendag!

Waarmee kunnen wij u helpen?

× Kunnen wij u helpen?