Feiten en fabels over de juiste houding.

Feiten en fabels over de juiste houding

Op onze praktijk krijgen we veel vragen gesteld over houding. Wat is nu een goede houding? Is zitten echt zo slecht als wordt beweerd? Is het verkeerd om met een bolle rug te tillen? Blijkbaar is er veel onduidelijkheid over wat het beste is om te doen. Vaak gaat dit samen met angst om rugklachten op te lopen of te verergeren. Tijd om daar eens duidelijkheid in te scheppen. De manueeltherapeuten van fysiotherapie de Bleek, Jarno Scherphof en Elisa Noordhoek vertellen u hieronder een aantal fabels en feiten.

Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat bepaalde houdingen en bewegingen rugpijn veroorzaken of dat er houdingen zijn die rugklachten juist voorkomen. Toch heeft iedereen wel een idee bij wat een ‘goede’ en ‘slechte’ houding is. De vraag is of dat beeld klopt. Want ook mensen met een zogenaamd goede houding kunnen rugklachten krijgen.

1. Feit: de beste houding bestaat niet. Er is niet één houding die rugklachten voorkomt. De sleutel tot het voorkomen van rugklachten is afwisseling. Regelmatig wisselen van houding en beweging is het allerbelangrijkst. Je kunt je daardoor dus ook afvragen of er zoiets bestaat als een slechte houding.

2. Fabel: zitten is slecht. Je hoeft je niet direct schuldig te voelen als je gaat zitten. We komen er vaak ook niet onderuit. Veel mensen zitten dagelijks uren achter een bureau te werken of studeren. Of zitten lang in de auto. Zitten op zich is niet slecht, maar vermijd te lang achter elkaar zitten (in dezelfde houding). Dit is inderdaad niet goed voor je rug, maar ook niet voor de rest van je lijf. Probeer daardoor zoveel mogelijk af te wisselen door regelmatig te gaan staan en even te bewegen. Ga het liefst na elke 20 minuten zitten even 5 minuten bewegen. Andersom geldt ook dat je na lang staan best even mag gaan zitten.

3. Feit: de wervelkolom is niet recht. Veel mensen denken dat een rechte rug een goede houding is. Maar de wervelkolom is zelf ook niet recht. Hier zitten van nature krommingen in om bewegingen makkelijker te maken en schokken op te vangen. Er is dan ook geen wetenschappelijk bewijs dat zitten met een bolle of holle rug of nek klachten veroorzaakt. Ook door netjes rechtop te zitten, zijn klachten niet altijd te voorkomen.

4. Fabel: de wervelkolom is zwak. De wervelkolom is gemaakt om te belasten en te bewegen. Doe dat dus ook. Juist door de rug niet te belasten, door eenzijdige beweging of helemaal geen beweging, wordt de rug zwakker. Daardoor ontstaan er rugklachten en ben je geneigd nog minder te gaan bewegen. De rug wordt door een gebrek aan beweging zwakker en de kans op het krijgen van nieuwe rugklachten neemt toe. Je loopt dan het risico dat het van kwaad tot erger gaat. Wees dus niet bang om de rug te belasten of te bewegen.

5. Feit: je houding zegt niet alleen iets over de rug. Aan iemands houding is soms af te lezen hoe diegene zich voelt. Iemand die vol zelfvertrouwen zit en zich goed voelt, staat rechtop met de borst naar voren en de schouders naar achteren. Wanneer iemand minder goed in zijn/haar vel zit, zakt de houding in elkaar. De schouders gaan naar voren, de rug trekt krom en het hoofd wijst naar beneden. Maar als je iemand aanspreekt op zijn of haar houding, bedenk dan dus eerst of je alleen de houding corrigeert of dat er misschien iets anders speelt.

6. Fabel: voor iedereen geldt hetzelfde rugadvies. Iedereen is anders gebouwd en heeft eigen voorkeuren ontwikkeld. Het is dus heel moeilijk, of zelfs onmogelijk, om één houdings- en bewegingsadvies te geven dat voor iedereen geldt. Zo is iets optillen vanaf de grond met een bolle rug niet per definitie beter of slechter dan met een rechte rug. Doe het vooral op de manier die bij jou past. Als een bepaalde houding leidt tot ontspanning of vermindering van (pijn-)klachten, waarom zou je die dan niet innemen?

Dus, wat is nu het beste?

Iedereen is anders gebouwd. Iedereen beweegt anders. En iedereen zit anders. Het is daarom ook onzin om iedereen in dezelfde houding te zetten. Juist dat levert problemen op. Het allerbelangrijkste is dus om af te wisselen, niet te lang achter elkaar in dezelfde houding te staan of zitten en naar je eigen lichaam te luisteren. Doe wat bij jouw lichaam past en wees niet bang.

En mocht het dan toch gebeuren dat je rugklachten krijgt, dan is het extra belangrijk om te (blijven) bewegen. Ook als dat even wat minder makkelijk gaat. Des te eerder zijn de rugklachten weer verdwenen.

Mocht je na het lezen van dit stuk nog steeds afvragen wat voor jou dan de beste houding is, onthoud dan dit: De beste houding is je volgende houding!



×

Goedendag!

Waarmee kunnen wij u helpen?

× Kunnen wij u helpen?