27 mei Een gescheurde Meniscus, wat nu?
Bij fysiotherapie de Bleek melden zich regelmatig mensen met knieklachten. Een klacht of blessure van de knie, waar wij veel vragen over krijgen is een ‘’gescheurde meniscus’’. Onze sportfysiotherapeut Lars Arends vertelt hier graag wat meer over.
Per jaar zijn er in Nederland ongeveer 5,5 miljoen sportblessures. Een groot deel hiervan is aan de knie, namelijk zo’n 20%. Bij een deel van deze knieblessures luidt de diagnose meniscus gescheurd, dan wel geïrriteerd.
Wat is de meniscus nou eigenlijk? Welke klachten heb je dan? En moet je geopereerd worden aan je meniscus? Vandaag geven wij antwoord op deze vragen.
De meniscus
Je meniscus bevindt zich midden in de knie en ligt tussen je boven- en onderbeen in. Hij bestaat uit twee C-vormige ringen van materiaal dat het beste met kraakbeen vergeleken kan worden, maar toch net iets anders is. Je hebt een binnen (mediale) en buiten (laterale) meniscus.
Het buitenste deel van de meniscus is (goed) doorbloed, en het binnenste deel van de meniscus is minder goed tot niet doorbloed. Je meniscus werkt o.a. als schokdemper van het gewricht en zorgt er zodoende voor dat het gewrichtskraakbeen minder snel beschadigd raakt. Ook zorgt het voor stabiliteit en voeding van het gewricht. Het heeft dus een erg belangrijke functie voor het kniegewricht.
Wat moet je doen als je meniscus gescheurd is?
Er kunnen grofweg twee type klachten aan de meniscus ontstaan.
1. Een meniscus scheur door sport of trauma
Bij jongeren zijn klachten aan de meniscus meestal sport gerelateerd (voetbal, basketbal, rugby, skiën). Het blessure mechanisme bestaat vaak uit een draaibeweging van de knie, een overstrekking van de knie of tijdens acties met een grote kracht (bijv. een 1-benige landing). Tijdens één van deze momenten kan je je meniscus scheuren .
Je kan je meniscus op verschillende manieren scheuren. Dit kan je in de afbeelding hiernaast zien.
2. De degeneratieve meniscusklacht
Deze klacht ontstaat vooral bij mensen die al wat ouder zijn (50+) en heeft te maken met verandering van de kwaliteit van de meniscus. Op het moment dat wij ouder worden zal de kwaliteit van het weefsel afnemen. Dit is iets heel natuurlijks, net zoals het grijs worden van haren. Je zou het zo kunnen zien dat de meniscus iets “harder” en minder flexibel wordt. Hij kan iets minder goed tegen stootjes dan dat hij vroeger kon. Hierdoor kan hij geïrriteerd raken en zal er mogelijk (op microniveau) schade te zien zijn.
Dit is niet iets om je direct zorgen om te maken. Je meniscus kan op verschillende manieren beschadigd zijn. Het is van belang om te weten of het binnenste of buitenste deel van je meniscus beschadigd is. Dit in verband met de bloedtoevoer in dat specifieke gebied (en dus de mogelijkheid om te herstellen), en of de scheur in je meniscus de beweging van het gewricht beperkt.
Hoe weet ik of mijn meniscus gescheurd is?
Als je een blessure aan je knie hebt opgelopen wil je natuurlijk snel weten: is mijn meniscus gescheurd? De diagnose is helaas niet zo gemakkelijk te stellen als fysio. De combinatie van jouw verhaal en een aantal specifieke testen kan hier wel meer duidelijkheid over geven. Het is voor jou dus van belang dat je zo snel mogelijk op zoek gaat naar een fysiotherapeut die ervaring heeft met het onderzoeken van klachten aan de knie.
De fysiotherapeut kan na het aanhoren van jouw verhaal én het uitvoeren van specifieke testen overleggen met een orthopedisch chirurg om te beoordelen of een doorverwijzing naar hem nodig is. Deze zal uiteindelijk beslissen of er een MRI-scan gemaakt zal worden.
Moet ik geopereerd worden als mijn meniscus gescheurd is?
Bij een gescheurde meniscus heeft een conservatief beleid de voorkeur. Conservatief betekent hierin dat er niet wordt geopereerd. In plaats daarvan is fysiotherapie de eerste optie.
Wanneer je geen duidelijke bewegingsbeperking en/of slotklachten hebt, zal er een revalidatie traject gestart worden met als doel kracht en stabiliteit rondom het kniegewricht te verbeteren en daardoor optimale voorwaarden voor herstel van de meniscus bieden.
Bij de degeneratieve meniscus wordt tegenwoordig nog zelden geopereerd. Vroeger was dit wel anders en was het gebruikelijk de hele (!) meniscus te verwijderen. Hierdoor hielden veel patiënten klachten zoals een dikke knie, stijfheid en pijn.
Heb je een bewegingsbeperking en-of slotklachten bij een gescheurde meniscus? Dan is opereren vaak wel een optie.
Heb je knieklachten of vragen over deze informatie, neem dan gerust contact op met de fysiotherapeuten van fysiotherapie de Bleek via het telefoonnummer: 053-4358992, email adres info@fysio-debleek.nl of kijk verder op onze website.